Güne mutlu ve huzurlu başlamak ve sağlığımızı korumak için sabah rutininize mutlaka “Güneşe Selam” ya da “Surya Namaskar” olarak adlandırılan sabah yogası eklenmelidir.
Gününüze, sabah yogası, “Güneşe Selam” (Surya Namaskar) ile güneşe saygınızı göstererek başlayın ve hayat veren enerjisine ulaşın.
“Surya” güneş anlamına gelmektedir, “Namaskar” ın anlamı “selamlamak” “tüm benliği ile önünde saygı ile eğilmek” olarak çevrilebilir. Surya Namaskar temelinde güneşe yapılan kutsal bir ibadet biçimi olan Gayatri mantranın vücut bulmuş halidir. “Kollarımızı ve başımızı öne doğru uzatarak dünyayı, cennetleri ve nefes ile beslenen aradaki tüm hayat döngüsüne saygımızı gösteriyoruz. Vücudumuzu eğdiğimiz zaman dünya ile bağlantıya geçiyoruz. Dünyadan yükseldiğimizde, tekrar atmosfere uzanıp gökyüzüne ulaşıyoruz. Ellerimizi Namaste’de bir araya getirerek, vücudumuzun dünya ile cennet arası merkezde olduğunu bilerek, cenneti nefesimize ve kalbimize geri alıyoruz.
Güneşi selamlamak, vücudumuzu, nefesimizi ve zihnimizi birleştiren döngüyü canlandırmak için kullanılır. Fiziksel ve ruhsal olarak varlığımızı her anlamda canlandırır.
“Surya Namaskar”ın Tanımı
Orijinal Surya Namaskar, duruşlar serisi değildi, daha çok kutsal söz ve kelimelerden oluşmaktaydı. Klasik yogadan binlerce yıl daha geçmişe dayanan Vedic gelenek, güneşi ilahi bir sembol olarak selamlamaktaydı. Aktarılana göre Vedic bilgelerin gün doğumunda güneşi selamlarken kullandıkları sözlerin uzunluğu 132 pasajda oluşmakta ve bir saatten fazla bir sürede tamamlanabilmekteydi. Her pasajdan sonra kişi tam bir selamlama ile vücudunu yere doğru uzatarak bağlılığını gösteriyordu.
Duruşlardan oluşan seriyi içerisinde barındıran bilinen en eski metnin tarihi 1934 yılına uzanmaktadır ve modern hatha yoganın kurucusu da kabul edilen Krishnamacharya’ya aittir. Krishnamacharya’nın bu duruş serisini ustası Ramamohan Brahmachari ya da farklı kaynaklardan mı öğrendiği yoksa kendisinin mi geliştirdiği bilinmemektedir. Fakat Krishnamacharya’nın hem fiziksel hem de ruhsal pratiklerden ilham aldığı, nefes ve teslimiyete vurgu yaparak, tamamen fiziksel bir çabadan ötede bir yoga asana öğretisini belirlediği bilinmektedir.
“Surya Namaskar”, Nefes ve Mantra’dan Beslenir
Tam anlamı ile bir Surya Namaskar deneyimi yaşamak için çeşitli konular tavsiye edilir. Birincisi hareketleri nefesin yönlendirmesine izin verilmelidir. Her nefes alış-verişin yeni pozisyona getirmesi ezbere zamanlamalar ile mecburi bir duruşa geçilmesinden kaçınılması tavsiye edilir. Ayrıca Surya Namaskar’ı kavramak için zaman harcamalıyız, böylelikle güneşi selamlamak için kendimize özgü yolu bulabiliriz. Dünyadaki yaşam, güneşe bağlıdır, bu duruma istinaden canlılığı ve yaşamı tam olarak anlamak, yapılan hareketler ve duruşlar ile birleşince, farkındalığın bir sonraki aşamasına kişiyi taşıyabilir. Hareketlere mantraların eklenmesi de tavsiye edilmektedir. Mantralar ile Namaskar’ın ruhani aktivitelerini çok daha kolay hissetmeye başlanabilir. Bunun için Om dahil kutsal mantraların nefes verirken kullanılması uygun olacaktır. Ayrıca yoga uygulamasını Gayatri mantra, Vedic mantra ile açıp kapamak güneş ile temsil edilen kutsala duyulan saygının ifadesine daha da yardımcı olacaktır.
Son olarak uygulamanın mümkün olduğu kadar açık havada, güneşe açık yerlerde yapılması, Namaskar’ı en iyi doğan güneş ile birlikte, güneşin tüm ışınlarını vücudumuzda hissederek deneyimlenilmesi tavsiye edilmektedir.
Sabah yogası olarak “Güneşe Selam” – “Surya Namaskar”
“Güneşe Selam” her ne kadar günün her saatinde uygulanmaya elverişli olsa da, sabahın erken saatleri yoga ve meditasyon uygulamaları için çok daha uygun olacaktır. “Sabah Yogası” olarak da adlandırılmasının temelinde bu yatmaktadır. Sabah, güneşin doğumundan hemen önceki bir saat “Brahma muhurta”, “Tanrı’nın Zamanı” olarak adlandırılmaktadır. Zihnin en huzurlu ve en berrak olduğu zaman bu sürece denk gelmektedir. Hatta her gün bu zamanda uyanılması önerilmektedir.
Çoğumuz için sabahın erken saatleri, gün içerisinde dikkatimizin dağıtılmadığı, yalnız kalabildiğimiz, tek zamandır. Biraz erken kalkmak içsel huzurunuzu deneyimlememizi ve daha büyük anlamlar için enerji bulmanızı sağlayacaktır. Tüm bu nedenler ışığında Namaskar, kusursuz bir sabah pratiğidir, uyanmamıza, zihnimize odaklanmamıza yeni bir güne saygımızı sunmamıza olanak sağlar. Fazladan bir, iki saat daha uyumak güneşten alacağımız enerjiden daha azını sağlıyor olacaktır.
“Ruhsal deneyimin özünü yaşamı, yaşıyor olanı selamlamaktır.”
Eğer güneşin doğuşundan önce kalkmak sizi zorluyor ya da sizin için mümkün olmuyorsa, Surya Namaskar’ı uyandığınız herhangi bir zamanda yapılan bir sabah yogası olarak değerlendirebilirsiniz. Sadece “Güneşe Selam” alışkanlığını kalbinize ve zihninize kazandırmanız yeterlidir.
“Güneşe Selam”: Temel Surya Namaskar Yoga Duruşları (Sabah Yogası Duruşları)
1) Tadasana (Dağ Duruşu)
Her iki ayağa da eşit ağırlığın verilmesi ile omurilik boyunca, başımıza kadar devam eden uzunlamasına dik bir duruş ile başlamalıyız. Avuç içlerimiz kalp merkezinin önünde birleştirilir. Kalbimizde, her nefes alışımızda parıldayan bir güneşi hayal etmeliyiz. Güneşin yaşam veren enerjisini, kendimiz ve diğer tüm varlıklarda akan “prana” (yaşam enerjisi) için hissetmeliyiz.
2) Urdhva Hastasana (Yukarıya Doğru Selamlama)
Nefes alarak, avuç içlerimizi dışarı doğru çevirip, ellerimizi yukarı, başımızın üzerine getiririz. Omuriliğimiz hafifçe geriye doğru kıvrılır, göğsümüzü genişletiriz. Hareketimizi yaşama açılış gibi hissetmemiz önemlidir. Doğrulup, alnımızı ve yüzümüzü rahat ve serbest bırakmalıyız.
3) Uttanasana (Ayakta Öne Bükülme)
Nefes verip belimizden aşağı doğru eğiliriz. Omuriliğimizi tutabildiğimiz kadar gergin tutmalıyız, sonra yavaşça ileri doğru bükülürüz. İstenirse bel ve omurilikteki gerginliği azalmak için dizlerimizi biraz bükebiliriz. Nefes vermemizin sonunda çenemizi indirip bacaklarımıza bakacak pozisyona geliriz.
4) Ardha Uttanasana (Ayakta İleri Yarım Bükülme)
Nefes alın, çenenizi, göğsünüzü ve bakışlarınızı kaldırın. Bacaklarınızdan güç alıp, ayaklarınıza doğru uzanın. Omuriliğinize güç kazandırmak için dizlerinizin altına elleriniz koyun. Nefesinizin içinizi doldurması ile bu hareketin tadını çıkarın.
İçerisinde hareket bulunduran bir meditasyon olan Surya Namaskar akıl dinginliğinin ve dikkatin gelişmesini sağlar. Nefesinizin her hareketinize yol göstermesine izin vermeyi unutmayın. Hareketlerinizi her nefes alış ve verişinizin uzunluğu boyunca yapın. Bakışlarınızın duruşunuz ile uyumlu olmasına özen gösterin ve zihinsel enerjinizi fiziksel çabanız ile birleştirmeye çalışın. “Güneşe Selam”ın büyüsü içerisinde yaşamı kalbiniz ve zihniniz ile selamlayın hareketleriniz çok daha büyük bir varoluşun bağlantısını size hatırlatsın.
5) Chaturanga Dandasana (Dört Kollu Düz Duruş)
Nefes verin ve plank duruşuna geçin (dört kollu yüksek duruş). Aynı nefes veriş sırasında, ağırlığınızı hafifçe ileri verin, dirseklerinizi bükün, üst kollarınız yere paralel olacak şekle gelip, göğsünüzün yanına gelesiye gelinceye kadar, vücudunuzu yere doğru alçaltın. Belinizi indirmemek ve duruşunuzu bozmamak için dikkatli olun. Hareketinizin, kalbinizi, sizi kaplayan egoyu ve vücudunuzdaki bütün yorgunluğu dünyaya aktarılmasına yardımcı olmasına izin verin.
6) Urdhva Mukha Svanasana (Yukarı Bakan Köpek Duruşu)
Nefes alın ve ayaklarınızın üstünde duracak şekilde parmak uçlarınızı geri atın. Aynı anda, ellerinizle yere bastırıp, göğsünüz genişleyecek şekilde omuzlarınızı geri atın ve nefes alışınızın kalbinizi esnetmesine izin verin. Bacaklarınızdan ve kollarınızdan güç alarak, kalçalarınızın, diz kapaklarınızın ve kasıklarınızın yerden ayrılmasını sağlayın. Bakışlarınızı burnunuzun ucundan ileriye doğru olacak şekilde yönlendirin.
7) Adho Mukha Svanasana (Aşağı Bakan Köpek Duruşu)
Nefes verin, ayak başparmaklarınızı kıvırıp, belinizden güç alarak kalçalarınızı yukarıya ve biraz geriye doğru çekin. Kol bileklerinizden başlayarak, omuzlarınız, omuriliğiniz ve kalçanız boyunca oluşacak bir düz çizgi oluşacak pozisyona gelin. Eğer zorlanıyorsanız, dizlerinizi kırabilir, ayaklarınızı ayırabilir ya da topuklarınızı yerden kaldırabilirsiniz. Ensenizi serbest bırakın. Beş nefes boyunca, nefesinizin akışını hissederek, gerilip, kasılmadan ama güç alacak şekilde, sabit kalın. Dinlenmeniz gerekirse, dizlerinizi, başınızı ve boynunuzu Balasana (çocuk duruşu) pozisyonuna getirebilirsiniz.
8) Ayaklar Ellere (Geçiş)
Beşinci nefes verişiniz ile birlikte, yükselin ya da ayaklarınızı öne ellerinize doğru getirin.
9) Ardha Uttanasana (Ayakta İleri Yarım Bükülme)
Nefes alın çenenizi, göğsünüzü ve bakışınızı kaldırıp, omuriliğinizi düzleştirin.
10) Uttanasana (Ayakta Öne Bükülme)
Nefes verin sırtınızı yumuşatarak, tamamen öne bükülün.
11) Urdhva Hastasana (Yukarıya Doğru Selamlama)
Nefes alın, tamamen yükselin, düz bir omurilik ile yukarı bakın.
12) Tadasana (Dağ Duruşu)
Nefes verin, Dağ Duruşu’na dönün. Durup, yaptığınız hareketler bütününün kalbinizi açan etkisini hissedin.
“Güneşe Selam” ya da Surya Namaskar olarak da adlandırılan sabah yogası dışında kendiniz için en uygun olacak yoga türünü öğrenmek isterseniz, Hangi Yoga? başlığı ile hazırlamış olduğumuz yazımızı incelemeniz oldukça faydalı olacaktır.
Kaynak: http://www.yogajournal.com/article/beginners-sequences/shine/
Cevap yaz