Geleneksel Ayurveda Temizliği
Vücudunuza ve Zihninize Detoks Yapın, Yenilenin
Vücudunuz son derece zeki ve inanılmaz derecede çalışkandır. Her gün, her türlü girdiyi işler – sizin için iyi olanı kötü olandan ayırt eder, rutin metabolik atıkların yanı sıra zararlı maddeleri ortadan kaldırmak için elinden gelenin en iyisini yapar. Ancak bu günlerde bedenlerimiz hiç bitmeyen bir stres kaynağıyla dolup taşıyor: çevresel toksinler, işlenmiş gıdalar, çözülmemiş duygular ve psikolojik stres, bunlardan birkaçı. Kaçınılmaz olarak, hepsini “sindirmeye” çalışırken, bir dereceye kadar toksisite biriktiririz – bu zamanla sistemde birikebilir, dokularda birikebilir ve sağlığımızı tehlikeye atabilir.
Ancak vücudunuza bir mola vermek için yapabileceğiniz bir şey var. Aslında, Ayurvedik temizliğin arkasındaki fikir tam olarak budur: girdilerin (ve potansiyel toksinlerin) çeşitliliğini ve karmaşıklığını en aza indirmek, böylece vücudun dinlenebilmesi, kendini toparlayabilmesi ve kendini onarabilmesi. Ve şaşırtıcı bir şekilde, zararlı girdilerin tufanı yavaşladığında, vücudunuz çok derin bir temizlik yapmak için hemen durgunluğun avantajından yararlanacaktır.
Arınma pratiği, gelişmiş enerji, güç ve bağışıklığın yanı sıra yenilenmiş bir yaşam sevgisi için büyük potansiyele sahip Ayurvedik bir yaşam tarzının hayati bir parçası olarak kabul edilir. Kökünde, bir Ayurvedik temizlik, sindirim sistemini dinlendirip arındırarak GI kanalındaki ve vücuttaki agni’nin (metabolik ateş) gücünü artırır. Ayurveda dengeli agni’yi optimal sağlığa ulaşmanın en önemli gereksinimlerinden biri olarak görür.
Bir arınma ile agni eğilimi, sisteminizde aktif olabilecek herhangi bir dengesizlik için güçlü bir panzehir sunar.
Faydalar
Ayurveda Temizliği:
Zihne ve sinir sistemine sakinlik hissi verir.
Zihinsel, ruhsal ve duygusal alanlarda hem netliği hem de temelleri destekler.
Yaşam için gelişmiş bir enerji, canlılık ve coşku duygusu besler.
Sağlıklı bir vücut ağırlığının korunmasını destekler.
Dengeli uyku döngülerinin yenilenmesine ve korunmasına yardımcı olur.
Düzenli ve dengeli eliminasyonu teşvik eder.
Her bireyin doğal denge durumunu iyileştirmeye yardımcı olur.
Dokuları derin beslenmeye ve gençleşmeye hazırlar.
Optimum sağlığı destekler.
Sonuç olarak, bir Ayurvedik temizlik, toksinlerin ve fazla vata, pitta ve kapha’nın dokulardan dışarı ve yok edilebilmeleri için sindirim sistemine çekilmesine odaklanır. Bununla birlikte, tüm vücut temizliği doğru bir şekilde yapılırsa, sonuç, gelişmiş bir denge duygusu ve genel sağlık olmalıdır.
Bunun yanı sıra, nazik bir temizlik bile hamile veya emziren kadınlar veya aşırı derecede zayıf veya zayıflamış kişiler için uygun değildir. Öte yandan, hamile kalmayı düşünüyorsanız, Ayurveda her iki eşin de gebe kalmadan yaklaşık üç ay önce bir temizlik yapmasını şiddetle tavsiye eder.
Üzerinde önemle durulması gereken bir diğer nokta da; korku, endişe, öfke ve pişmanlık gibi olumsuz düşünce ve duygularla yaşamanın, vücudunuz için egzoz gazı ya da sigara dumanı kadar zehirli etkisi olabileceğidir. Bedenimizin ve zihnimizin birbirinden ayrılmasına imkan yoktur. Stres, bağışıklık sistemini zayıflatır, kortizol seviyesini yükseltir ve bedenimizin doğuştan gelen kendini iyileştirme mekanizmasını engeller. Stresi hayatımızdan tamamen çıkarmamız imkansız olsa da, strese verdiğimiz tepkiyi değiştirebiliriz. Bu nedenle, yoga, pranayama, meditasyon ve/ve ya qi gong gibi kadim şifa tekniklerini öğrenmek, zihnimizin ve sinir sistemimizin zihinsel ve duygusal kirlenmeden arınmasına yardımcı olur ve bize sakinlik ve huzurlu bir uyanıklık sağlar.
Geleneksel Ayurvedik sistems göre detoks uygulamak ya da oruç tutmak, bedenin dengesini ve doğal kendini iyileştirme becerisini yenilemenin bir yoludur. Bu, bir önceki mevsimde yükselmiş olan dosha’lar ve biriken ama’dan ( toksinler) kurtulmamıza ve bir sonraki mevsimde mümkün olduğunca sağlıklı olmamıza yardımcı.
Ayurvedik bakış açısına göre en uygun mevsimler; sonbahar ve ilkbahardır.
Sonbahar; Vata dosha’nın, boşluk ve hava elementlerinin mevsimidir. Sonbahar temizliğinin amacı, vücutta biriken yaz sıcaklığını temizlemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücudu kış için hazırlamak ve nemlendirmektir. Derin dokuları beslemek ve yağda çözünen toksinleri dokulardan ayırıp dışarı atmak için hem harici ( yağ masajı) hem de dahili ( sıvı sadeyağ içmek) olarak yağları kullanırız.
Kaynaklar : Ulli Allmendinger- Ayurveda
Banyan Botanicals
Cevap yaz